2021-09-10 06:30Pressmeddelande

En av Sveriges främsta vinskribenter aktuell med ny bok

Efter succén med Winesplaining – Värt att veta om vin är Svenska Dagbladets populäre vinjournalist Anders Melldén tillbaka med uppföljaren Winesplaining – Prova, lagra, njut av vin, som tar vid där den förra boken slutade och fokuserar på hur man tillvaratar och njuter av det färdiga vinet.

— Ju mer vin jag provar, desto mer inser jag att det mesta handlar om kemi. Det som för de flesta bara är en njutningsdryck går jag igång på att dissekera. När jag provar ett vin försöker jag förstå varför det ser ut, doftar och smakar på ett visst sätt, säger Anders Melldén.

Varifrån kommer aromerna i ett glas vin och hur sätter du ord på det du känner? Vad är egentligen ett bra vin och går det ens att prova vin utan luktsinne? Hur länge kan vin lagras och när når det sin topp? Måste flaskorna förvaras svalt och vilka fel kan uppstå i ett vin? Varför är rödvinsglas större än vitvinsglas, varför serveras vitt vin kallt och hur kommer det sig att norrmän gillar rött vin till torsk? Dessa frågor besvarar Anders Melldén i den pedagogiska boken Winesplaining – Prova, lagra, njut av vin, som gör det ännu roligare att ta del av vin.

Boken är uppdelad i tre delar, där det i den första delen förklaras exakt vad det är vi känner och upplever när vi provar vin. Bokens andra del ägnas åt lagring av vin. Vad är det som påverkar lagringspotentialen hos ett vin och vad sker rent kemiskt under lagringen? Den sista och avslutande delen handlar om att njuta av vin. Om hur aromerna och syran påverkas av temperatur, glas och maten man äter till. Vin är myter, mystik och krånglig kemi som ger upphov till många frågor.

“Viktigt att veta när det gäller just vinprovning är att vi tar emot massor av aromer under en dag men struntar i att identifiera dem som inte är viktiga för oss. Det innebär att när du provar vin behöver du koncentrera dig lite, kanske lukta på olika sätt i glaset och kanske ”stänga av” andra sinnen. Prova att blunda och ha tyst omkring dig för att verkligen ta in allt. Luktsinnet är också bra på att adaptera, alltså vänja sig vid olika aromer, vilket gör att vissa av de aromer som känns initialt kan vara svåra att hitta efter en stund. Därför är just första intrycket av ett vins doft viktigt. Det är inte heller så dumt att ta en ”luktpaus” då och då.”

— ur boken.

Anders Melldén är sommelierutbildad författare, föreläsare och vinjournalist och utsågs till Sveriges Dryckesprofil 2020 av tidningen Allt om vin. Han skriver i bland annat Svenska Dagbladet, Gourmet, Törst och Livets Goda och publicerar korta filmer i egna projektet »Winesplaining« på sociala medier.


Boken släpps den 20 september. 

 


Om Polaris Fakta

Polaris Fakta är ett av Sveriges ledande fackboksförlag. Vi tror på att vi genom att sprida kunskap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. Vårt kontor finns vid Stortorget i centrala Malmö, men vi har ena benet hos systerförlaget Polaris i Stockholm och andra benet hos ägarförlaget Politiken i Köpenhamn. Följ vår spännande resa framåt! Vi ger ut fackböcker inom en lång rad områden, bland annat: hem & trädgård hobby & hantverk resor & upplevelser hälsa & psykologi ekonomi & ledarskap kultur & samhälle mat & dryck

Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos