2021-09-09 06:40Pressmeddelande

Experter ger i ny bok bästa tipsen för att växtfärga garn och sticka

Under 2010-talet blev det på nytt populärt att växtfärga garn och sedan sticka sina egna plagg. Textil- och keramikkonstnärerna Anna Bauer och Eva Zethraeus ger i sin nya bok Färga garn och sticka tips och recept på traditionella metoder som de vidareutvecklat för att växtfärga så hållbart och med så få miljöfarliga ämnen som möjligt.

— Att växtfärga är en upplevelse med många dimensioner: färg, kemi, hantverk och natur. Att ge sig ut och plocka blommor en ljummen sommarkväll eller plocka svamp en gyllene höstdag ger en särskild ödmjukhet inför naturen. Vår ambition har varit att göra en inspirerande och användarvänlig handbok om att färga med färgämnen från naturen. Vår målsättning är att få fram recept med ljusbeständiga färger och att i största möjliga mån byta ut eller utesluta de allra giftigaste och miljöfarliga kemikalierna, säger Anna Bauer.

Att färga textilier med pigment från naturen har urgamla anor. Först under mitten av 1800-talet fick naturens färger konkurrens av syntetiska pigment. Växtfärgningens popularitet har sedan dess gått i vågor. Under 1970-talet fick den traditionella växtfärgningen ett uppsving, och sedan 2010-talet har ett mer experimenterande förhållningssätt till färgning med ekologiska förtecken blivit populärt.

Färga garn och sticka är en färgsprakande, inspirerande och praktisk handbok om att färga garn med färgämnen från naturen och sedan sticka plagg med resultatet. Författarna har grävt djupt i gamla växtfärgningsböcker, testat och sedan både vidareutvecklat traditionella recept och experimenterat fram nya. Målsättningen har varit att få så beständiga färger med så lite kemikalier som möjligt och samtidigt göra upp med fördomen att växtfärgning bara blir smutsgult.

Naturfärgning är en upplevelse i att komma ut i naturen och lära känna sin flora – och inte minst sticka med sitt färgade garn. Boken innehåller närmare 30 grundrecept på färger från växter, lavar, svampar och löss, och massor av tips och idéer på hur man vidareutvecklar dem. Naturligtvis får läsaren också beskrivningar på ett antal färgstarka stickade plagg.

“Att färga med lökskal är ett säkert kort. Om du aldrig har färgat förut är lökskal det du ska börja med! Det är lätt att spara skal av lök från matlagningen hemma. Det allra bästa är att förvara dem i frysen. Du kan också gå till mataffären och be att få tömma »skallådorna« som finns under löken i grönsaksdisken.”

— ur boken.

Anna Bauer är textilkonstnär med en Master of Fine Arts-examen från HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk). Hon har tidigare gett ut böckerna Hönsestrik a love story och Hönsestrik forever.

Eva Zethraeus är keramikkonstnär med en Master of Fine Arts-examen från HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) och arbetar vanligtvis med skulpturer med inspiration från naturen. 

Författarna delar ett brinnande intresse för stickning och har färgat garn tillsammans under flera år. De har båda ateljéer på Konstepidemin i Göteborg.

 

Boken släpps den 15 september. 


Om Polaris Fakta

Polaris Fakta är ett av Sveriges ledande fackboksförlag. Vi tror på att vi genom att sprida kunskap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. Vårt kontor finns vid Stortorget i centrala Malmö, men vi har ena benet hos systerförlaget Polaris i Stockholm och andra benet hos ägarförlaget Politiken i Köpenhamn. Följ vår spännande resa framåt! Vi ger ut fackböcker inom en lång rad områden, bland annat: hem & trädgård hobby & hantverk resor & upplevelser hälsa & psykologi ekonomi & ledarskap kultur & samhälle mat & dryck

Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos