2021-10-11 08:00Pressmeddelande

Färgstarka trädgårdsprofilen Emily Bratt aktuell med en annan slags trädgårdsbok

De senaste åren har trädgården allt mer börjat ses som en förlängning av huset, en plats som också ska tas omhand och inredas året runt. Nya boken En annan slags trädgård handlar om hur man kan få en trädgård att blomstra året runt med snittblommor att fylla sitt hem med. Boken uppmuntrar läsaren till det lokalt odlade och att se skönheten i vad varje årstid har att erbjuda. 

— Många är bekanta med begrepp som slow food, slow fashion och slow living. Här talar vi istället om slow flowers, det handlar om att uppmuntra konsumenter att stödja sina lokala odlare och medvetet handla snittblommor som är lokalt odlade i säsong, utan gifter, och etiskt korrekt. Ingen ifrågasätter idag att en skitig, krokig, närodlad eko-morot i säsong är en bättre och därmed dyrare produkt än den där tvättade besprutade betan i påse från Polen. Men hittills har det varit precis tvärtom när det kommer till blommor. Här har vi gladeligen köpt influgna exotiska snittblommor istället för att se det exklusiva i närodlade blomster, säger Emily Bratt.

Sedan trädgårdsmästaren Emily Bratt började dela med sig av sina trädgårdskunskaper i sociala medier så har hon skaffat sig en stor följarskara. På instagramkontot @enannanslagstradgard visar hon att trädgårdsarbetet kan fyllas med passion, glöd och mod. Nu kommer hennes första bok En annan slags trädgård i vilken hon har samlat sina gedigna kunskaper om odling och inspirerar till maffiga snittblommor, perenntårtor, hejdundrande buketter och arrangemang som omfamnar varje säsong, året runt.

"Att dela in alla växter utifrån deras speciella högtidsperioder är vad jag kallar för månadsflor. Det är den tid på året då de antingen är som allra finast eller då de i konkurrensen av andra växter framstår som extra vackra, speciella eller typiska för årstiden. Varje månad finns det alltså ett antal växter som på något sätt lyser lite extra. Det kan vara dahlior i september, då deras blomning konkurrerar ut allt annat vad färgprakt heter, eller murgröna i februari, då den framstår som fylld av liv, kraft och motstånd när resten är grått, brunt och dött."
— ur boken.

Boken är rikt illustrerad med fotografier tagna av Lisa Jacoby.

Emily Bratt är trädgårdsmästare och en drivande kraft inom slow flowers-rörelsen i Sverige. Under namnet "En annan slags trädgård" utmanar och ifrågasätter hon traditionella trädgårdsnormer i både handling och skrift. Hon ger kurser och skriver om det nya blommande trädgårdsidealet, snittblommor året runt i trädgården och om att våga bryta gräsmattan. Hon är bosatt på Tjörn. 

 

Boken släpps den 17 november. 

 


Om Polaris Fakta

Polaris Fakta är ett av Sveriges ledande fackboksförlag. Vi tror på att vi genom att sprida kunskap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. Vårt kontor finns vid Stortorget i centrala Malmö, men vi har ena benet hos systerförlaget Polaris i Stockholm och andra benet hos ägarförlaget Politiken i Köpenhamn. Följ vår spännande resa framåt! Vi ger ut fackböcker inom en lång rad områden, bland annat: hem & trädgård hobby & hantverk resor & upplevelser hälsa & psykologi ekonomi & ledarskap kultur & samhälle mat & dryck

Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos