2021-11-25 07:55Pressmeddelande

Sveriges främsta surdegsprofil aktuell med ny bok

Att baka surdegsbröd har blivit något av en folksport i Sverige. En av dess främsta spelare är göteborgaren Kenny Jakobsson, som driver det egna bageriet Surdegsgott och dessutom sprider sin gedigna kunskap om surdeg på sin uppskattade Youtube-kanal och på Instagram. Nu släpper han boken Surdeg – Lär dig hantverket där han delar med sig av sina bästa baktips och recept.  

– Jag hoppas verkligen att den här boken lär dig att baka surdegsbröd. Men ge inte upp om du misslyckas i början, för det är ofta en jobbig väg fram till lyckade surdegsbröd, hur mycket man än läser. När jag började baka med surdeg förälskade jag mig i det direkt och började testa och läsa på väldigt mycket. Många som bakar med surdeg kan nog känna igen sig i fenomenet “att fastna i surdegsträsket”. Som med alla nya hantverk är det svårt att lära sig snabbt och man måste låta det ta tid, säger Kenny Jakobsson.

Det finns många olika läror och böcker om surdegsbakning. Alla säger olika saker, så vem ska man lita på? Som med alla hantverk går det att göra på flera sätt, förutsatt att man förhåller sig till grundreglerna. Boken börjar därför med en inledande del om hur man startar en surdeg. Hur man blandar en deg, jäser och gräddar, med anvisningar steg för steg. Därefter fördjupar vi oss i vad det är som egentligen händer, vad skiljer det ena mjölet från det andra? Hur och varför påverkar temperaturen jäsningen? Och vad skiljer en bröddeg från en pizzadeg? Boken avslutas sedan med härliga recept på allt ifrån lantbröd och baguetter via hantverksknäcke, danska rågbröd, havrebröd med äpple och honung till potatis- och pestopizzor.

Kenny Jakobsson understryker att ingen information eller teori i den här boken är värd någonting om man inte själv lägger ner timmarna på att baka och lär sig hantverket. Man måste själv utforska, testa och våga göra fel. Göra fel är det bästa man kan göra om man också tar sig tid att analysera varför det blev fel. Att baka surdegsbröd handlar om att förstå att alla bröd utgår från exakt samma regler, med vissa modifikationer. För det handlar bara om att ändra om lite i proportionerna mellan mjöl, vatten och salt. Kan man väl baka ett bröd, så kan man baka alla bröd.

”Att lära känna sin surdeg kräver tid. Det tog ju lite tid att bli bra på att cykla också så varför skulle detta vara annorlunda? Genom att ha glasburken med surdeg framme på diskbänken där du lätt kan se den kan du även observera hur den beter sig. Det handlar inte om att sätta sig på en stol och stirra på den i sju timmar. Det handlar om att titta till den när du passerar köket, helt enkelt för att se om den är på väg upp eller ner. När din surdeg är på väg upp så vet du att det finns mat (mjöl och vatten). Mikroorganismerna käkar, producerar gas och är glada och aktiva.”

— ur boken.

Kenny Jakobsson driver sedan ett år tillbaka det lilla bageriet Surdegsgott i Kullavik utanför Göteborg. Parallellt med bageriverksamheten gör han succé på sin Youtube-kanal där han dokumenterar sin bakning. Tidigare jobbade Kenny som kock, grafiker och filmarbetare, men satsar nu helhjärtat på surdegsbaket. Surdeg – Lär dig hantverket är hans första bok. 

 

Utgivning: 27 december 2021


Om Polaris Fakta

Polaris Fakta är ett av Sveriges ledande fackboksförlag. Vi tror på att vi genom att sprida kunskap, idéer och inspiration kan bidra till att människor utvecklas. Vårt kontor finns vid Stortorget i centrala Malmö, men vi har ena benet hos systerförlaget Polaris i Stockholm och andra benet hos ägarförlaget Politiken i Köpenhamn. Följ vår spännande resa framåt! Vi ger ut fackböcker inom en lång rad områden, bland annat: hem & trädgård hobby & hantverk resor & upplevelser hälsa & psykologi ekonomi & ledarskap kultur & samhälle mat & dryck

Kontaktpersoner

Rebecca Törnroos
Presskontakt
Rebecca Törnroos